Om oss

Om Golf

Tour & Proffs

Effekter

Resultat

Kontakta oss

    

Publicerat i Utvecklande affärer
01/2003

 ALMI Företagspartner Arbetslivsmarknads institutet www.almi.se

  INNOVATIONSVERKSAMHETEN
Grooves för bättre bollkontroll
Text: Lars Mårdbrant

Att uppnå total bollkontroll är något som alla golfare drömmer om - men få lyckas med. Jesper Boulliants innovation har på kort tid slagit både proffs och amatörer med häpnad. Perfekt anpassade skåror i klubbhuvudet, så kallade "grooves", ger en kraftigt förbättrad bollkontroll.

Jesper Boulliant började spela golf 1991. Han blev snabbt en inbiten golfare och sänkte sitt handicap kraftigt de första säsongerna. Jesper har spelat både fotboll och hockey sedan unga år, så bollkänslan hade han sedan tidigare. Några matcher i AIKs A-lag i hockey blev det innan den karriären var över. 1996 blev han medlem i Ågesta Golfklubb i Stockholm.

- Då fick jag möjlighet att både träna och spela golf ofta, säger Jesper, eftersom jag bor i närheten och fick kort resväg till golfbanan. Hemligheten med att bli duktig i golf är träning, träning och åter träning, även om det har en viss betydelse vilka golfklubbor man spelar med.


Missnöjd med klubborna

Idag har Jesper noll i handicap och till en viss del har han sin egen innovation att tacka för det. År 2000 köpte Jesper nya klubbor men han var inte nöjd med bollkontrollen trots att det var exklusiva klubbor.

- Jag började fundera på vad som skapar bollkontroll. Bolltillverkarna framhäver gärna golfbollarnas betydelse och har tagit fram en mängd bollar som sägs ha olika egenskaper för bättre så kallad "spin-control". Här har utvecklingen kommit långt och det finns inte mycket förbättringspotential kvar. Istället började jag fundera över skårorna i klubbhuvudet, så kallade grooves.

Golfklubbor har alltid varit försedda med grooves för att bollen ska få en viss underskruv. Om klubbhuvudet inte har dem får bollen ingen tillfredställande underskruv vilket resulterar i en okontrollerbar bollbana. Man kan säga att bollen uppträder som en humla en blåsig dag. Jesper började experimentera med grooves för att se om det därigenom gick att förbättra kontrollen.        - Det slog mig snart att olika grooves gav olika egenskaper och att just denna del av klubban borde gå att utveckla så att så gott som maximal bollflykt gick att uppnå.


Royal & Ancient Golf Club

Nu började Jesper att ta reda på allt om dessa grooves. Hur klubbtillverkarna gjorde och vilka regler som gällde. Han kom i kontakt med Göran Hermes på Svenska Golfförbundet som var till stor hjälp, bland annat beträffande golfregler. Golf är kringgärdat av strikta sådana och allting styrs från Royal & Ancient Golf Club of St Andrews i Skottland, den äldsta golfklubben av alla.

Reglerna beträffande grooves är omfattande och finns nedtecknade på 10 fullmatade A4 sidor - "Guidance on the measurement of grooves on club faces". Efter att ha studerat reglerna började Jesper arbeta på en metod för att tillverka grooves med mycket högre precision än vad klubbtillverkarna tillämpar och komma exakt intill de tillåtna gränserna.
- Det tog mig ett och ett halvt år att utveckla metoden med motgångar av alla de slag. Men nu kan jag tillverka de mest optimala grooves som tänkas kan.

Efter lite efterforskningar kom Jesper i kontakt med ett sliperi som hade de rätta maskinerna och med specialbeställda verktyg från en fabrik i Tyskland kunde metoden för första gången prövas i praktiken.
I januari 2002 åkte Jesper på golfresa till Spanien med några kamrater. Alla fick sina klubbor behandlade med Jespers metod och det tog inte lång tid innan samtliga insåg vilken avsevärd förbättring det var.


Ryktet spred sig

- Nu började jag inse att detta kunde bli något stort och jag tog kontakt med PRV för att söka patent på min metod. Det var PRV som berättade för mig att jag kunde söka innovationsstöd för att täcka patentkostnaderna. Jag kontaktade Margareta Andersson på Innovation Stockholm som såg till att jag fick både stöd och en hel del nyttig information.

Sedan januari 2002 har ryktet om Jespers grooves spritt sig som en löpeld. Han har behandlat klubbor åt såväl amatörer som proffs över hela världen och spelare både på USA-touren och Europa-touren har klubbor med Jespers grooves i bagen. Några av de mer kända svenska spelarna är Marcus Norgren, vinnare av Telia-touren och Kalle Edberg som blev bästa amatör och junior på Scandinavian Master 2002.

En spelare, Max Anglert, vann sitt första mästerskap fyra dagar efter att Jesper behandlat klubborna. En annan spelare, Daniel Fornstam, lät sina klubbor skräddarsys med olika spinn. Därefter gick Daniel direkt ut och slog banrekordet på Burvik GK med fantastiska 62 slag.
Nu har Jesper fullt med jobb och den tidigare yrkesrollen som målare har han lagt åt sidan. På frågan om han kan sammanfatta vad som är bättre, svarar Jesper:

- Rakare bollbana, lägre i början och högre i slutet. Ökad precision, spinn och kontroll. Allt beror på maximalt samspel mellan djup, bredd, utformning och mellanrum mellan grooves.
Vad blir nästa projekt?
- Att ta fram en helt egendesignad golfklubba.
Vill du veta mer? Ring Boulliants Golfteknik för alla, telefon 08-86 29 26 eller 0705-86 29 76.

 

 

 

 

   

Till startsidan